Az előző részben a legegyszerűbb módon igyekeztem szemléltetni a rendszert, ahogy a szervezetünk felépül. Remélem mindenkinek nyilvánvalóvá vált, hogy Te sok-sok apró élőlény együttes szervezett működéséből köszönheted testedet. Találó a kifejezés: "szervezet". Tényleg erről van szó. És rendelkezel ehhez egy központi tudattal, ami az "éned". 

A szervezeted pontosan annyit ér, amilyen a sejtjeid általános állapota. Ők tökéletesen végzik a feladatukat, de ebbe a körben igenis neked is van egy feladatod és azt neked is rendesen kell végezned, különben Te leszel az, aki miatt megborul ez a csodálatos rendszer. Ki kell venned aktívan a részed, ami nem más, mint a megfelelő életfeltétel biztosítása a sejtek számára. Ez a megfelelő tápanyag és oxigén ellátást jelenti. Sajnos az emberek nagy többsége egyiket sem végzi a megfelelő módon. Még lélegezni sem tudunk rendesen! Az emberek nagy része csupán felületes, apró lélegzetvételeket alkalmaz, ami jellemzően nem is oxigéndús környezetben történik. A rendszeres testmozgás itt is kulcsszerepet kap. Cél egy olyan állapot elérése, ahol már megnövekszik az oxigén igénye a szervezetnek és amikor már tényleg mélyeket lélegzünk. A rendszeresen sportoló emberek maguktól is megtanulják, hogy már az igénybevétel elejétől kezdve szabályos ütemű mély lélegzettel kordában tudják tartani a testüket. A lihegés, felületes zihálás itt sem célravezető. De aki nem hajlandó rászánni magát semmilyen fizikai fáradságot okozó rendszeres testmozgásra, ami nem a munka, az legalább naponta 10 mély levegőt vegyen a következő ütemben: belégzés üteme, benntart 4x ennyit, majd kilégzés üteme 2x annyi, mint a belégzésé. ismétlés 10x.Ezt legalább minden reggel tegye meg! Már nem szenvednek olyan oxigénhiányban a sejtjei! Csak mellékesem megjegyzem, hogy sportolók közt nagyon ritka a rák! Elgondolkodtató!
Emellett az oxigén hiány másik okozója, hogy olyan alapvető tápanyagok hiányoznak a szervezetünkből, amik az oxigén felvételéhez, szállításához és hasznosításához elengedhetetlenek. Ez viszont halálos veszélyt jelent a szervezet számára, mert a sejtek az oxigént az energia előállításához használják, méghozzá égetnek vele. 2 dolog történik, ha kevés az oxigén:
1. egyrészt energia hiányban szenvedünk
2. másrészt pedig a sejt anyagcsere során nem széndioxid, hanem szénmonoxid keletkezik, ami mérgező!!! Hiszen ha az égés túl kevés oxigén mellett történik, akkor bizony ez a halálos és alattomos méreg a melléktermék. Ezt viszont nem tudod kilélegezni! Megköti a hemoglobint a vérben, mert hozzákapcsolódik ezekhez a kis lemezkékhez és ezzel gátolja a további oxigén felvételt is. Ezért van az is, hogy ha valaki CO mérgezést kap, hiába is viszik friss levegőre, megfullad. Egyszerűen már olyan összetételű a vére, hogy belélegzi ugyan a friss oxigént, de nem képes a vére felvenni azt. HALÁLHOZ  VEZET!!!! És ez játszódik jelenleg sejtszinten a TE szervezetedben is, ha hiányoznak az étrendedből az ú.n. funkcionális élelmiszerek. 
A másik alapfeltétel a tápanyag és a víz. Szándékosan nem veszem ketté. Azt sokan hangoztatják, hogy napi hány liter vízre van szükség. Meg hogy az emberi szervezet több, mint 70 % víz. De a gyakorlatban mennyi tiszta H2O-t juttatnak be az emberek a szervezetükbe? Először is a folyadék nem egyenlő a vízzel, még akkor sem, ha épp vízből van. Másodszor nem a csapvíz, vagy ásványvíz ivás jelenti a megoldást. Ezek a vizek vagy szennyezettek, vagy annyi mellék- és ásványanyagot tartalmaznak, amire semmi szükségünk. Az valahol le fog rakódni, mert képtelenek vagyunk mindent kiüríteni. Ma már minden háztartásban alapfelszerelés kéne hogy legyen egy jófajta vízszűrő berendezés. (mondjuk Tv helyett)
A vízpótlást nem csupán ivással lehet elérni. Mivel testünk 70-75 %-a víz, ezért a táplálkozásunknak is ilyen arányban kéne magas víztartalmú ételeket tartalmaznia. Ebben az esetben elegendő akkor innunk, ha a szomjúságérzetünk jelez. Az sem véletlen van kitalálva! Nem kéne itatnunk magunkat, csak azért, hogy "meglegyen a napi folyadékpótlás". Sok nyers zöldség és gyümölcs nagy részét fedezi a víz szükségleteinknek. Emellett még iszunk is, amikor megszomjazunk, akkor tökéletes az egyensúly. 
Egyszer majd lehet, hogy részletesen is írok a táplálkozásról, de most csak nagy vonalakban. Javaslom, hogy ez legyen mindenkinél az egyik legfontosabb téma, amiről olvasgat, aminek utánanéz a szabadidejében, mert ez az egészség kulcsa. Csak néhány tipp:
1. Reggel ébredés után igyál meg legalább 1 liter szűrt vizet. Ez éhgyomorra történjék és utána legalább 10 percig ne fogyassz semmit. Ez a technika hozzásegíti a szervezetedet a mindennapi méregtelenítéshez. Éjszaka a vér és nyirokkeringésed lassul, csökken a szervezet aktivitása és nagyobb mértékű a felhalmozódása az elszállítandó anyagoknak a sejt közti állományban. Ezek nagy részt a sejtjeid anyagcseréjének a melléktermékei, szemetei, illetve a táplálkozásodból származó nem kívánt anyagok. Ezek elszállításáról a nyirokrendszer, majd a vérrendszer gondoskodik és a kiválasztó rendszereden keresztül kiürül a testedből. Ha viszont nem megfelelő a "szemétszállítás" mi történik? Egy városban? Melegágya minden fertőzésnek, bacilusnak és senki sem érzi jól magát mellette. Hát benned ugyanez a helyzet. Mérgező és bacilustenyészet, ezen kívül gátat képez a tápanyagszállításnak is. Ez a reggeli kis gyakorlat szépen naponta küldi a szemetes autót és rendben tartja a sejtjeid környezetét. 
2.  Délig egyél csak gyümölcsöt. Könnyen emészthető, gyors energiaforrás, a legnagyobb víztartalmú ételek és vitaminban gazdagok.
3.  Ne fogyassz tejterméket. Ez a kérdés a mai napig nagyon megosztja a közvéleményt. Habár a tudományt már jó ideje nem. A kutatások és vizsgálatok már régóta egyértelműen igazolják az állati eredetű tej és annak származékainak emberre való károsságát. Egy ősrégi meggyőződés az, ami mégis uralja a közvéleményt. Pedig ha tények után kutatnánk... akik állítják, hogy tejre igenis szükségünk van, azok pont azok az emberek, akik nem vették még a fáradságot, hogy valóban utánanézzenek, hogy és néz ez pontosan ki. Egyszerűen vallják, hogy kell és kész. Felsorolva néhány érvet, referenciaként a meggyőződésükhöz. Például: "Mindenkinek szüksége van a fehérjére, a sok vitaminra és kálciumra, ami a tejben van"
Igen, ezekre tényleg szükségünk van. De meszet sem eszek, mert sok benne a kálcium. Az a kérdés, hogy mi és hogyan hasznosul ezekből. A tej ugyanis egy kazein nevezetű fehérjét tartalmaz, amire nem hogy nincs szüksége az embernek, de nem is tudja megemészteni. Még csak fel sem ismeri a szervezet tápanyagként és az immunrendszert mozgósítja, hogy kezdjen vele valamit, elvonva a figyelmet a tényleges fenyegetések felől. Az immunrendszer tényleg kezd vele valamit, de az nem mondható emésztésnek, csak egyszerűen mindent likvidál, amit tud. Ezáltal a tej egy nyákként halad végig a szervezetben, eltömítve minden nyílást, ami az útjába áll. Tehát fehérje bevitelre nem alkalmas. Kálciumra sem, mert ez az "emésztési folyamat" során a szervezetnek pont, hogy megnő a kálcium szükséglete, amit a csontokból fog kivonni. Már hosszú ideje a tejet tartják a csontritkulás kialakulását okozó elsődleges tényezőnek. Talán akkor a kálciumtartalmát sem kéne erőltetni a tejnek. A vitaminok meg sokkal magasabb és emészthetőbb formában megtalálhatóak normális élelmiszerekben, élő növényekben. 
A többi tejtermékre ez pontosan ugyanígy igaz. A sajt is tej,csak egy tömör, zsíros formában. A joghurt és kefir pedig egy élő formulától erjedt formában, de ettől még nem jobb semmivel. Aki pedig azokra a jó baktériumokra támaszkodva szeretné ezeket fogyasztani, annak van egy rossz hírem: a gyomorsavat nem élik túl! Kizárólag olyan védelemmel ellátott probiotikumok és prebiotikumok hasznosak, amik csak a vastagbélben szívódnak fel. Mert a gyomorban elpusztulnak, a vékonybélben pedig ránk nézve mérgezőek.
Remélem eloszlattam a tejjel kapcsolatos kételyeket, ha nem, irány az adatbázis és tényeket keresni! Az nem utánanézés, ha megkérdezed az orvosod, mert ő is csak annyit tud a táplálkozásról, amennyit önszorgalomból utánanézett, akár csak te. 
3. Soha ne fogyassz fehérjét mással, csak magas víztartalmú növényekkel. Ennek oka, hogy a fehérje emésztéséhez savas közegre van szükség, míg keményítő tartalmú növények ill. gabonák feldolgozásához lúgos enzimek kellenek. Ezek együttes fogyasztása egy nehéz, hosszú emésztést idéz elő, ami még tökéletlen is marad. Több energiát vesztesz, mint amit kapsz, emellett egy általános elsavasodás jelentkezik a szervezetben egy megnövekedett gázképződéssel. 
4.  Minden étkezést úgy kell összeállítani, hogy minimum 51%-ban nyers táplálékokból álljon. Ennek oka, hogy nem vonja be a fehérvérsejteket a szervezet az emésztésbe. Ha kevesebb, mint a fele nyers annak, amit egy étkezésre elfogyasztunk, akkor nem ismeri fel egészként tápláléknak a szervezet és a fehérvérsejteket is bevonja. Az pedig gyengíti az immunrendszert és fehérvérűséghez vezethet. 51% feletti nyers tartalomnál ez nem történik meg.
5.  Ne a hús legyen a fehérjeforrás. Tudom, hogy nem lehet mindenkit rábeszélni arra, hogy ne egyen húst, ezért nem is innen közelítem meg a kérdést. Vannak sokkal könnyebben emészthető fehérje források is. Részesítsük inkább azokat előnyben.
Ha ezt az 5 pontot betartod és megváltoztatod az étkezési szokásaidat, akkor nagyon nagy lépést tettél az egészséged megőrzése felé. De ez nem helyettesíti azt, hogy igenis mindenki informálódjon, nézzen utána mindennek ezen a téren és alakítsa át az életét, amíg még van miért!
Én most nem kívánok jobban belemenni az életmódba. A fiziológia ezen oldalát ezzel lezárnám egy időre. Azt értsd meg, hogy ha a szervezetedben nincs rendben valami, akkor az komoly hatással van a pszichédre és az egész életedre is.
A következő részben a fiziológiának azon területével foglalkozunk, ami a mozdulatainkat, testtartásainkat, légzési ritmusunkat és izmaink tónusait foglalja magába.

A bejegyzés trackback címe:

https://life-time-success.blog.hu/api/trackback/id/tr762467535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xian 2012.02.03. 11:32:56

Üdv!

Nemrég találtam erre a blogra. Tetszik az anyag, kár, hogy abbahagytad!

Üdv,
K.
süti beállítások módosítása