Mint azt az előző bejegyzésemben ígértem, ma bemutatok egy nagyon egyszerű, de célravezető technikát, amivel a célunk eléréséhez ki tudjuk jelölni a megfelelő folyamatot.

       Az effajta rendszereknek pont az egyszerűségében és a másolhatóságában rejlik az ereje. Ez teszi lehetővé, hogy bárki képes legyen elsajátítani és továbbadni. Csak azok a rendszerek működnek mindenkinél, amik teljességgel másolhatóak, hisz azok nem igényelnek semmilyen tehetséget vagy különleges egyéniséget. 

     Ahhoz, hogy a célunkhoz vezető utat megtaláljuk, először is tisztában kell lennünk, hogy pontosan mit is szeretnénk az életben. Nem lehet irányítani semmit, amíg nem tudod, hogy merre szeretnél vele haladni. Sajnos a legtöbb ember egyszerűen lemond az álmairól, mert annyira lekötik a rövidtávú megoldások, hogy nem képes azokon átlátni. Pedig csak rajtunk múlik, hogy mire összpontosítunk! És a megfelelő fókuszálás teljes egészében átrendezi az Életünket! Igenis mindenkinek szüksége van az álmainak megfelelő legtávolabbi célkitűzésre. Majd egyfajta tervezésre és folyamatos törekvésre afelé az irány felé. Ha megvan, hogy mi az a megfelelő folyamat, ahogyan Te azt el fogod érni és megvan az a visszajelző rendszered, ami alapján mindig tudod, hogy hol is tartasz ezen az úton, illetőleg hogy jó irányba haladsz-e még, akkor hidd el, hogy megállíthatatlan leszel. Bár ugyanúgy meglesznek a rövid távú problémák, amikre minduntalan megoldást kell találni, de képes leszel ezeken átlátni és már nem tudják többé lekötni a teljes figyelmedet, nem vonják el az összes energiádat.

    A célkitűzésnél ténylegesen válaszd ki a legnagyobb álmodat! Nem szabad soha lejjebb adnod. Minél magasabbra teszed a mércét, annál jobbak lesznek az eredmények. Gondolj bele, hogy hogy néz ki ez például a sportban? Lássunk egy esetet:

    Vegyünk 3 különböző teljesítményű futót. Mindegyik fut 2-3-at egyedül időre, beállítva ezzel a saját szintjét. Hívjuk őket A-B-C-nek. A teljesítménye a leggyengébb, legyen mondjuk 12 mp. B legjobb eredménye 11 mp és C képes 9 mp alatt lefutni a távot. Most ismételtessük meg az egészet úgy, hogy elsőként A és B együtt. A:11.5 mp B:11.2 mp. Ezután A és C. A:11 mp, C:10 mp. B és C. B:10,5 mp és C:9,5 mp

   Vagyis ha túl alacsonyra teszed a mércét, az korlátozni fogja az eredményeidet, ha elég magas, az húzza magával. Ezért kell a célunkkal is elég magasra tenni a mércét, mert még ha nem is teljesen azt kapjuk, de sokkal jobbat, mint amúgy. Ehhez viszont elengedhetetlen egyfajta meggyőződést mindenkinek a magáévá tenni: 

   Olyan, hogy kudarc, nem létezik. Csak eredmények vannak. Ha nem a kívánt eredményt kapod, akkor egy olyan tapasztalatot kaptál, amit másképp nem tudsz elsajátítani viszont ez már igenis hozzájárul a sikeredhez. Tehát a nem kívánt eredményekre éppúgy szükségünk van, mint az elvártakra. Egy újabb módját zártad ki annak, hogy melyik irány nem megfelelő. Amíg megvan benned a kitartás és a rugalmasság, akkor képes leszel mindaddig változtatni a magatartásodon, míg a kívánt eredményt nem kapod. Ha a kudarctól való félelem fog vezetni, az gátat vet a cselekedeteidnek már gondolati szinten. Pedig az csak kizárólag feltételezés. Amikor Thomas Edison 1000. kísérlete sem sikerült az izzó feltalálásával kapcsolatban, akkor megkérdezték tőle, hogy nem akarja-e már feladni a próbálkozásait. Tudod mit válaszolt?

   "Feladni? Hiszen most találtam fel az 1000. módját annak, hogy hogyan nem lehet izzót csinálni!"

   Érzed a különbséget? Ugyanaz a történés, ugyanazok a tények, de mások a meggyőződések így más az értelme is. És 1001-re sikerült neki az izzót feltalálni. Vajon meddig jutott volna, ha a szókincsében szerepel a "kudarc" szó? Mert ha kudarc van, akkor az attól való félelem is párosul hozzá. Az agyadnak meg van egy olyan automatikus védekező mechanizmusa, hogy minden áron igyekszik elkerülni a rossz dolgokat. Ilyenkor vagy nem is fogsz cselekedni, vagy olyan visszafogottan, hogy esélyed sincs elérni a célod. A meggyőződésekre még sokszor vissza fogok térni és még át fogjuk venni, hogy melyek azok, amiktől mindenképpen meg kell válni illetve mikre van mindenképpen szükségünk. Most térjünk rá magára a stratégiára:

   Ásd elő a legnagyobb célodat. Ha volt már v.ha bárki, aki azt elérte, akkor tudnod kell, hogy az nem egy lehetetlen dolog. Ha eddig úgy érezted, hogy az lehetetlen, ebben az esetben tisztázd le magaddal, hogy ez a szó csak annyit jelent, hogy a jelenlegi útnak a végén, amin jársz, ott nem az van. Tehát az eddigi folyamatnak, ahogy élsz nem az lesz az eredménye. De igenis létezik egy olyan folyamat, ami pontosan azt eredményezi. Te innentől kezdve ezt fogod keresni!

  Tehát egy papírra írd fel legfelülre ezt az "Életcélt". Most tedd fel magadnak a következő kérdést:  "Mi lenne az a dolog, ami ha már most a rendelkezésemre állna, akkor biztosan elérném a célomat?"

  Ha megvan a válasz, akkor ez lesz az eggyel rövidebb távú célod. írd ezt fel a másik alá egy felfelé nyíllal összekötve. Ezt játszd végig mindaddig, míg el nem érkezel a jelen pillanatig, míg meg nem kapod a következő lépést, amit már MOST megtehetsz! És tedd is meg azonnal! Ezeket a pontokat, ha akarod, meghatározhatod időben is, hogy melyikre körül-belül menni időt látsz reálisnak. Így meg fogod látni, hogy az eddig lehetetlennek tűnő és rég elvetett cél nem hogy lehetséges, de még nincs is olyan messze! Csak követned kell az irányt mindaddig, míg oda nem jutsz. Persze a pontok változhatnak, mert ne felejtsd el, hogy állandóan rugalmasnak kell lenned és folyton-folyvást több újabb tapasztalattal leszel gazdagabb. Azokból mindig le kell vonni azokat a következtetéseket, amik előre fele visznek ezen az úton. De a célod és az irány az mindig marad ugyanaz. Soha nem engedsz belőle! Ez a kis útmutató egyszerű, de olyan jelentést hordoz magában, ami örökre megváltoztatja a történésekhez való viszonyodat. És a Te megváltozott viszonyod a dolgokkal kapcsolatban viszont megváltoztatja a történéseket is. És minél előrébb jutsz ebben a folyamatban, annál inkább hiszel majd benne és annál gyorsabban tudsz majd haladni.

     Javaslom, hogy ezt ragaszd ki a hűtődre és minden nap szánj rá 1 percet és olvasd át. És minden este tedd meg ugyanezt, mielőtt lefekszel és elalvás előtt gondold végig, hogy ma mik voltak azok a dolgok, amik hozzájárultak ismét az ezen az úton való előrejutásodhoz. (ebbe a negatív történésekből levont következtetések és tapasztalatok is beletatoznak, ha azok a hasznodra válnak) Meg fogod látni, hogy szinte minden nap akad v.mi olyan, ami a javadat szolgálja a célod elérése érdekében. Hát akkor miért is foglalkoznál a többi olyan dologgal, amik még emellett voltak és csak gondot, nehézséget hoztak hasztalanul az életedbe? Ezeket egyszerűen le kell pergetni. Persze meg kell oldani, de nem hagyhatnak benned mély nyomot és nem hátráltathatnak a továbbiakban. Meg fogsz tanulni ezeken átnézni és a távolba látni, ahol a napos oldalt látod majd!

    És végezetül még egy mentő kérdés, amit mindig tegyél fel magadnak:

   "Vajon hozzá járul-e ez a dolog a célom eléréséhez?"

   Ezzel búcsúzom mára és kívánom Neked, hogy leld örömödet a gyakorlásba. Mint mindenhez az életben, természetesen ehhez is gyakorlás kell. De érezni fogod, hogy ahogy egyre jobban megy, úgy egyre jobban élvezed és egyre gyorsabban fejlődsz. És biztosíthatlak afelől, hogy amint nap mint nap a célod fog előtted lebegni és azt tapasztalod, hogy tényleg afelé haladsz, egy olyan életet kezdesz majd élni, amit össze sem lehet hasonlítani a céltalan sodródással, kiszolgáltatva a körülményeknek, úgy érezve, hogy a világ egy hatalmas daráló és csak idő kérdése, hogy mikor érsz Te is arra a pontra, amikor már beránt. 

A következőkben átvesszük, hogy melyek azok a meggyőződések, amelyeket mindenképpen érdemes elsajátítani, hisz nagy mértékben a segítségünkre lesznek a továbbiakban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://life-time-success.blog.hu/api/trackback/id/tr892405179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása