A kulcs a te kezedben van!

2010.11.02. 13:26

    

"Kizárólag az emberek képzeletében talál minden igazság hatékony és tagadhatatlan létezésre." - Joseph Conrad

    A legfontosabb megértened azt, hogy az Életben semminek nincs más jelentése, mint az, amit Te magad tulajdonítasz neki. Ezt sokan tudják, hogy így van, de nem értelmezik igazán. Ha tényleg megérted, akkor könnyen a saját javadra fordíthatod. Légy biztos benne, hogy tudatosan választod meg azokat a jelentéseket, amik leginkább összhangban vannak azzal a sorssal, amit magadnak kijelöltél. 

   A meggyőződéseknek félelmetes építő és pusztító erejük van. Hiszem, hogy azért követed ezt a blogot, mert magadban eldöntötted, hogy kezedbe veszed a sorsod és nem éred be soha kevesebbel, mint a legjobbal. És tudom, hogy erre képes is vagy! Tanulj meg olyan meggyőződéseket választani, amelyek erősítenek, amik kihozzák belőled a legjobbat. A személyed, a családod, az üzleted, a környezeted és az országod is megérdemli, hogy ne kapjon ennél kevesebbet.

   A legtöbb meggyőződésedet múltbéli általánosítások képezik, amelyek azon alapulnak, hogy negatív vagy örömteli tapasztalatot kapcsolsz-e hozzájuk. Ezek gyakran téves információk illetve a tapasztalatok félreértelmezésén alapulnak. Ami megnehezíti a dolgot, hogy ha egyszer elfogadtál egy meggyőződést, akkor elfelejted, hogy az csak interpretáció és szentírásként fogod a jövőben azt kezelni, nem jut eszedbe azt többé megkérdőjelezni. Pedig ha hosszútávú és tartós változást akarsz magadban létrehozni, meg kell változtatnod azokat a hiedelmeidet, amelyek hátráltatnak. Ebben a legnehezebb nem ezeknek a megváltoztatása lesz, hanem a kiderítése, hogy melyek is azok, amelyek visszahúznak.

   Az egyik legnagyobb kihívás az, hogy megtanuld, hogyan értelmezd a "kudarcot". Csaknem bármii másnál jobban alakítja az életedet, hogy hogyan kezeled a csapásokat és kihívásokat. Néha "besokalunk", vagyis nagyobb mennyiségben zúdul ránk a fájdalom és a kudarc érzése és ilyenkor hajlamosak vagyunk meggyőződéssé formálni azokat. Ilyenkor azt érezzük, hogy nem tehetünk semmit, hogy védtelenek vagyunk, "baj csőstül jön", bármit teszünk mindig falba ütközünk, és úgy sem sikerül stb. Ez egy olyan hiedelem -csokor amit SOHA nem szabad megengedni magunknak, mert teljesen megfosztanak a személyes erőnktől és lerombolják a cselekvőképességünket. A pszichológiában ez a destruktív gondolkodásmódot "TANULT TEHETETLENSÉGNEK" hívják. Ha az emberek elegendő kudarcot tapasztalnak valamiben - meg lennél lepve, milyen kevés is "elegendő" egyes embereknek - akkor hiába valónak látják az erőfeszítéseiket és kialakult a tanult tehetetlenség miatti végleges elkedvtelenedés.

    Dr. Martin Seligman a Pennsylvania Egyetemről kutatásokat végzett arról, hogy mi okozza a tanult tehetetlenséget. a Learned Optimism (tanult optimizmus) c. könyvében beszámol 3 olyan legfontosabb meggyőződés sémáról, amelyek bizonyítottan azt okozzák, hogy gyámoltalanul és kiszolgáltatva érezzük magunkat, és amelyek képesek lerombolni életünknek csaknem minden aspektusát. Ezt a három kategóriát a következőképpen nevezte: ÁLLANDÓSÁG, MINDENRE KITERJEDÉS és SZEMÉLYHEZ KÖTÖTTSÉG.

   A folyamatos eredményeket elérő emberek soha nem látják állandónak a gondjaikat, míg azok, akik kudarcot vallanak, állandónak látják még a legkisebb problémáikat. Ha ezt a fajta meggyőződést azért teszed magadévá, hogy semmit nem tehetsz annak érdekében, hogy megváltoztasd a dolgok kimenetelét, mert eddig még nem sikerült soha semmit megváltoztatnod, akkor nagyon alattomos mérget juttatsz magadba. Pedig ez is csak a múltbéli történéseknek egy félreértelmezése során levont TÉVES TAPASZTALAT alapján felállított hiedelem. innentől jól figyelj erre és ha valaha azon kapod magad, vagy mást, hogy hangot kezdesz vagy kezd adni valamely probléma állandóságával kapcsolatos meggyőződésnek, akkor azt azonnal le kell írnod és véget vetned neki. Ha nem írod le, nem mindig fogja cselekvés követni. Bármi történjék az életben, képesnek kell lenned hinni abban, hogy "ez is el fog múlni", és ha kitartóan figyelsz ezentúl erre, meg lesz az eredménye, mert látni fogod,  hogy tényleg mindig el is múlik. Így nincs helye többé az életedben az általánosító hiedelmeknek.

   A második különbség az optimisták és pesszimisták között a problémáik "mindenre kiterjedésével" kapcsolatos hitükben van. Egy jól teljesítő ember egy problémát mindig csak a következőképpen lát: "Nos,ez csak egy kis probléma ... kapcsolatban." Nem gondolják, hogy: "én magam vagyok a probléma". Viszont akik "kifejlesztették magukban" a tanult tehetetlenséget, azok rendelkeznek egy olyan meggyőződéssel, hogy ha v.milyen területen elszúrtak v.mit, azért ők maguk vannak elbaltázva. Azt hiszik, hogy azért, mert pénzügyi problémáik akadnak, az egész életük tönkre ment. Nagyon gyorsan eljutnak az általánosításig, hogy elvesztették a kontrollt a dolgok felett, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás. Képzeld el az általánosítás és a mindenre kiterjedést együtt! Mindkettőre az a megoldás, hogy keress v.mi olyat, amit képes vagy irányítani az életedben és kezdj cselekedni abba az irányba! Miközben ezt teszed, megingatod ezeket a "szilárd" rossz meggyőződéseidet. Néhány szó, ami ha szerepel egy véleményedben, akkor az mindenképpen átvizsgálást igényel, hogy jó vagy rossz irányba terel-e: "mindig, soha, állandóan, folyton, az összes, az ember, az emberek, az egész, összes, bármi, úgyis, mindegy" és még sorolhatnám. Ha ilyenekkel találkozol magadban, és belátod, hogy csak hátráltat az a meggyőződésed, amibe ez szerepel, akkor meg kell ingatnod a bizonyosságát. Tettekkel is, de elsőként egy egyszerű visszakérdezéssel és átgondolással. Pl.: "mindent csak elszúrok" akkor kérdezd már meg magadtól, hogy biztos, hogy MINDENT elszúrsz? Találj legalább 1 dolgot, amit nem, és már nem állja meg a helyét a feltételezésed. Persze logikusan mindig tudjuk, hogy szó szerint ezek a dolgok nem állják meg a helyüket, de ha azokat az érzéseket táplálod magadba, miszerint mindent elszúrsz és elégszer mondod ezt magadnak, az agyad nem fog tudni különbséget tenni aközött, hogy ez tényleg így van, vagy csak átvitt értelemben. És máris kialakítasz egy olyan meggyőződést, amit utána már nem jut majd eszedbe megkérdőjelezni és átvizsgálni, és ki fog hatni a cselekvéseidre. Érdekes és egyben megdöbbentő tény, hogy ha elég erőteljes érzelmeket fűzünk egy víziónkhoz, akkor az agyunk nem képes különbséget tenni valós élmény illetve elképzelt között. Ez nehezen megérthető, hisz Te tudod, hogy nem igaz, de az agyra, érzelmekre és a szervezetedre pontosan olyan hatásokat fog gyakorolni, mint bármelyik igaz emléked. A tudatnak ezt a tulajdonságát fogjuk a magunk hasznára fordítani, amikor elkezdjük majd szabályozni a meggyőződéseinket és kialakítani magunkban azokat, amikre szükségünk van. Ezt még részletezem a későbbiekben.

   A harmadik a személyhez kötöttség, ami a személyesnek tekintett problémákat takarja. Ha egy kudarcot nem kihívásnak tekintünk arra, hogy változtassunk a megközelítésünkön, hanem belőlünk eredő problémaként, személyiségbeli hiányosságunkként értékeljük azt, akkor máris legyőzöttnek fogjuk magunkat érezni. Légy óvatos, hogy hogyan fogadod el a problémáidat, bármekkora is legyen! Vajon mennyire tud inspirálni az, ha ostorozod magad? Vajon közelebb jutsz-e vele a célod felé? (a már megtanult kulcskérdés)

   Ha hagyod, hogy ilyen hiedelmeket alakíts ki magadban, azzal halálos mérget kezdesz lassan, kis dózisokban magadba adagolni, ami nem öl meg azonnal, csak idővel halálos adaggá válik. Érzelmileg lassan haldokolni és gyengülni kezdesz és még inkább nem tudsz majd ellenállni az efféle "csábításnak", amivel a nem kívánt folyamatot csak erősíted és gyorsítod majd. Ne feledd, amíg meg vagy győződve valamivel kapcsolatban, az elméd "robotpilótaként" megszűr valamennyi, a környezetedből érkező jelzést, és olyan referenciák után kutat, amelyek igazolják a meggyőződésedet, bármi is legyen az. 

   Ahhoz, hogy elkezdjünk változtatni a már kialakult meggyőződéseinken illetve, hogy olyan újakat alakítsunk ki, amikre viszont szükségünk van, elengedhetetlen a pontos feltérképezés. Ehhez kell egy kis idő, de megéri foglalkozni vele. A jó benne, hogy amint a gyakorlatot elkezded, már azonnal érezheted a hatását, így szívesen fogod majd folytatni. Az első gyakorlat:

  Szánj rá 10-20 percet és írj le annyi meggyőződésedet, amennyit csak tudsz, mégpedig 2 kategóriába sorolva: "erősítők" és "gyengítők". Bármi, ami eszedbe jut, kerüljön bele v.melyik csoportba. Ügyelj rá, hogy ne maradjanak ki a sorolásból a következő alaptípusok:

- A ha - akkor típusúak, mint például: "ha következetesen mindent beleadok, akkor sikerülni fog"

- Az átfogó típusúak, mint: "az emberek alapvetően jók" vagy "elegem van a férfiakból/nőkből"

  Tedd meg magadnak azt a szívességet, hogy most azonnal feljegyzed ezeket. Miután végeztél, megmutatom, hogy hogyan bővítheted még a listát, majd hogy utána mit kezdj velük.

  Mit tapasztaltál, miközben írtad? Érdekes, hogy milyen érzelmeket kelt, ha szembesítjük magunkat olyan dolgokkal, amiket teljesen természetesnek veszünk és tényként kezelünk nap mint nap, anélkül, hogy kicsit is rágondolnánk.

   Most mielőtt kezdenénk velük v.mit, had ábrázoljam egy egyszerű metaforaként, hogy hogyan tudod a legkönnyebben elképzelni egy-egy meggyőződésedet:

  Tekintsd egy asztallapnak. Például, hogy "rossz a memóriám". (ha így gondolod, biztos lehetsz benne, hogy igazad is lesz. De ennek a fordítottja éppúgy megvalósul, ha abban hiszel) Tehát van egy asztal lapod, hogy nem jó a memóriád. Ez önmagában még csak egy feltevés. Ahhoz, hogy ez meg is állja a helyét, szükségesek az asztal lábai, amik ebben az esetben a hozzá fűzött "tények" lesznek. Ezeket hívom referenciáknak. Tehát minél több referenciát tudsz felsorakoztatni az elképzelésed igazolására, annál stabilabban fogsz benne hinni. Minél több lábon áll az az asztallap, annál stabilabb asztal lesz belőle. Annál bátrabban fogsz rá támaszkodni és egy pont után már nem is gondolkozol azon, hogy kibír-e vagy sem, hogy tényleg jó-e az az asztal, vagy sem, egyszerűen csak használod teljesen automatikus és természetes módon. Ez történik a kialakult meggyőződéseiddel is. Elkezdesz magadban olyan élmények után kutatni, amik azt igazolják, hogy tényleg nem túl jó a memóriád és minél több ilyenre lelsz, annál jobban megerősödik benned ez az érzés. És egy idő után (nagyon hamar egyébként) eljut ez az elgondolás is egy olyan szintre, amikor már egy szikla szilárd meggyőződéssé válik, amit többé nem fogsz magadban megkérdőjelezni, csak tényként kezelni. Elfogadod valóságként. Azt meg biztos nem kell részleteznem, hogy akkor az agyad miként is fog bármit memorizálni. Eléggé takarékon működik majd, hisz tudja, hogy úgy sem lesz eredménye, hát minek törje magát, van elég más dolga is. De ha azokra az emlékekre és tényekre koncentrálnál, amik azt igazolják, hogy milyen jó a memóriád, találnál épp eleget abból is. Akadna olyan asztalláb is és ugyanolyan stabil asztalt készíthetnél azokból is. De két ellentétes meggyőződést képtelen vagy kialakítani. Arra nem képes az elme. Először ki kell oltani a régit, majd utána lehet nekilátni az újnak. 

   Most vedd elő a listát, amit készítettél és nézd át az "erősítő" meggyőződéseidet. Válaszd ki azt a hármat, amik a leginkább hozzásegítenek a céljaid eléréséhez. Ezeket karikázd be! Hogyan erősítenek? Hogyan segítik az életed? Gondolj azokra a visszatérő pozitív hatásokra, amiket rád gyakorolnak. Támaszd alá minél több emlékeddel, tapasztalatoddal, amik ezeket igazolják. Ezzel erősítsd meg érzelmi intenzitásodat, valamint a bizonyosság érzését, hogy igenis igazak, működnek és képesek jó irányba irányítani a viselkedésedet. Így erősebb lesz a hited bennük és a jövőben még jobban fogják a javadat szolgálni.

  Most vess egy pillantást a gyengítőkre. Nézd meg mindegyiket egyenként és gondold át, hogy ezek milyen következményekkel jártak már eddig is és fognak is, ha nem változtatsz rajtuk. Karikázd be a két leginkább gyengítő meggyőződésedet. Határozd meg most rögtön, egyszer s mindenkorra, hogy többé nem vagy hajlandó megfizetni azt az árat, amelybe neked ezek a hiedelmeid kerülnek. Kezdj el kételkedni bennük és találj minél több olyan érvet, ami ellenük szól. Mindig van ilyen! Üsd ki a referencialábait úgy, hogy felteszed magadnak a következő kérdéseket:

- Mennyiben nevetséges vagy abszurd ez a dolog?

-Vajon az a személy, akitől ezt átvettem elég hiteles volt ahhoz, hogy példámmá váljon ezen a területen?

-Végső soron mibe fog nekem ezt kerülni a kapcsolataim terén, ha nem szabadulok meg ettől a meggyőződésemtől?

-Mibe fog ez kerülni nekem fizikailag, ha nem szabadulok meg tőle?

-Mibe fog ez nekem kerülni anyagilag?

-Milyen következményei lesznek a családomra/szeretteimre nézve, ha továbbra is ez marad a meggyőződésem?

-Milyen pozitív következményei lesznek, ha örökre megválok tőle?

   Ezen kérdések mindegyikére írásban kell válaszolnod, mert akkor eléggé átgondolod és valódi válaszokat fogsz rá adni, aminek nyoma lesz papíron és fejben is. Utána ezekből a válaszokból készíts egy negatív érvek felsorolást és adj össze mindent. Éld is át, hogy milyen hatásai voltak eddig és lesznek is rád nézve, ha ez a jövőben is meggyőződésed marad. Kapcsolj hozzájuk olyan intenzív fájdalmat, olyan negatív élményt, hogy örökre meg akarj ezektől szabadulni és határozd el magad, hogy ezt azonnal meg is teszed és többé eszedbe nem jut így értelmezni a dolgokat!

   Most eléggé meggyengítetted őket, de végleg csak akkor tudsz megszabadulni tőlük, ha helyettesíted valami újjal. Ezért még most azonnal írd le, milyen meggyőződés kerül az épp most kiküszöbölt kettő helyére. Mi jelenti az ellentétét? Például ha eddig ez volt: "nőként soha nem leszek sikeres" akkor új lehet a következő: "mivel nő vagyok, rendelkezem olyan tulajdonságokkal és erőforrásokkal, amikről a férfiak még csak nem is álmodhatnak!". Ha ezt leírtad, kezdj el kutakodni, hogy melyek azok a referenciák, amikkel ezt alá tudod támasztani. Írj fel hozzá minél többet és érezd is át őket. Erre tudatosan többször vissza térhetsz, amikor v.mivel kapcsolatban ez felmerül benned. Ha kellőképpen megerősíted, akkor kialakul egy olyan új meggyőződésed, ami megerősítő módon kezdi majd irányítani a magatartásodat.

   Ezt megteheted bármelyik másik, nem kívánt hiedelmeddel is. Ne feledd! Ha eléggé megingatod a referencialábait, nem fogsz többé már feltétel nélkül hinni benne. Akkor már képlékennyé válik és ki is ütheted azokat a lábakat. Majd a helyükre az ellentétét igazoló tények kerülnek, kialakítva helyette azt a meggyőződést, ami már igenis a javadra lesz. Ezzel az elgondolással nem csak a régieket tudod átírni, hanem bármilyen olyan hiedelmet kialakíthatsz magadban, amire szükséged van, ha elég referenciát és érzést tudsz hozzá csatolni. 

   Mint azt korábban már írtam, hogy nem feltétlenül az a nehéz feladat, hogy változtassunk ezeken, hanem hogy kiderítsük mik is azok, mik gátló tényezőként cipelünk magunkkal, illetve hogy milyen meggyőződések hiányoznak belőlünk, amik erősíthetnének minket. Ennek feltérképezésére néhány napot illetve hetet kell szánnod. Vagyis inkább ez örökké fog tartani, de 1-2 hét után ezt örömmel teszed és egy idő után már teljesen automatikussá válik. Legyen nálad mindig egy kis jegyzettömb és egy toll. Ha bármikor nem azt az eredményt kapod az életben, amit szeretnél, tedd fel magadnak a kérdést: "Miben kellene hinnem, hogy sikert érjek el ebben?" illetve "Ki az, aki már sikeres ebben és ő mit hisz másképp, mint én arról, hogy mi lehetséges? Vagy: "Mit szükséges hinnem a siker érdekében?" Így bármikor nagyon jól felfedezheted a kulcsfontosságú hiedelmet, ami megmenthet, ami hozzásegít a sikeredhez. Ha megvan mi ez, azt már tudod, hogy hogyan tedd magadévá.

  Ugyanez a helyzet a negatív oldallal is. Ha úgy érzed, csalódott vagy, provokált vagy esetleg dühös, gondolkozz el ezen: "Miben kell hinnem, hogy így érezzek?" Például ha úgy érzed, hogy depressziós vagy, kérdezd meg magadtól: "Mit kell hinnem ahhoz, hogy ilyen depressziósnak érezzem magam?" Erre valószínűleg valamiféle a jövőt illető dologgal állsz elő, mint: "Soha nem fordulnak már jóra a dolgok" vagy hasonlók.Ha ezeket megfogalmazva hallod magadtól, sokszor már az elég, hogy ráébresszen, hogy ez nem is igaz: "De hát én ezt nem gondolom.Igaz, hogy most rosszul érzem magam, de tudom, hogy ez majd el fog múlni." A dolog szépsége, hogy olyan meggyőződéseidet tárhatod fel, amiknek eddig nem voltál tudatában. Azt, hogy ezekkel mit kell tenned, már tudod.

   A mai bejegyzést ezekkel a gondolatokkal zárom. Ha eldöntötted, hogy elindulsz a változás útján, akkor most szólok, hogy az édes kevés, ha csak olvasod, amit írok. Még az is kevés, ha meg is érted. Olvashatsz akárhány könyvet vagy bármit ebben a témában, részt vehetsz bármennyi  előadáson vagy tanfolyamon. Ha nem kezded el alkalmazni, ha nem fogsz neki azonnal a cselekvésnek, semmi eredménye nem lesz azon kívül, mint hogy érdekesnek és szórakoztatónak találod majd. 

   Fogj hozzá azonnal a tanultak gyakorlásához és élvezd azonnal az eredményeidet!

   "Az ember arra született, hogy éljen és nem arra, hogy felkészüljön az életre." - Boris Pasternak

   A következő részben bemutatok egy olyan meggyőződést, ami egy országot mentett meg és emelte a legjobbak közé.

A bejegyzés trackback címe:

https://life-time-success.blog.hu/api/trackback/id/tr902415970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása