A meggyőződések ereje

2010.10.27. 12:58

       Az előző részben kifejtettem, hogy hogyan hatnak ránk a kialakult meggyőződéseink, mielőtt arról bármilyen tudomást szereznénk. Ezeknek hatalmas ereje van és köréjük alakul az egész életünk. Ezek terelnek minket rossz vagy akár jó irányba is és mindenre hatással vannak, ami velünk kapcsolatos. Nézzük meg, hogy mi alapján alakítunk ki meggyőződéseket:

- először is saját tapasztalat alapján, amik a TÉNYEK. Ezek sajnos a legkisebb részt képviselik ebben a kérdésben.

- másodszor külső információra alapozva. Ezeket elsőként a szülőktől, majd barátoktól, rokonoktól, ismerősöktől szerezzük be. Ezek sajnos közel sem biztos, hogy valós tényeket foglalnak magukba.

-harmadszor a MÉDIA. Ez igazándiból a 2. pontba tartozik, de én mégis külön tárgyalom, mivel ez kap kulcsszerepet ebben a témában. Napjainkban a médián át ér el minket a legtöbb külső információ. Ha ezt a megfelelő módon tálalva közlik velünk, készek vagyunk tényként értelmezn:

Egy egyszerű példa:

      100 emberből vajon hányan gondolják azt, hogy a mai világ (2010) sokkal rosszabb és kegyetlenebb, mint a 15 évvel ezelőtti? Ez a szám nagyon magas. De vajon minden embernek személyes tapasztalatai vannak szerte a világban? Természetesen nem, csupán arra az információra alapoznak, amiket a média eljuttat hozzánk "hírek" formájában. Mindenki tudja, hogy ez hogy van leválogatva, de igazán még sem tudatosul benne. Vajon hogyan változna ez az arány, ha valaki, akinek módjában áll, hozna egy olyan döntést, hogy Magyarországon a 2011-es évban tilos negatív tartalmú híreket közölni? Csak a pozitív tényeket juttatnák el hozzánk 1 éven át. Persze mindkettő változat a valóságot tükrözi, csak egy másik oldalát annak. Egy év után ebből a 100 emberből vajon hánynak változna meg a véleménye? Hányan gondolnák úgy, hogy az utóbbi 1 évben sokat változott a Világ jó irányba és sokkal szebb lett, mint volt? Legalább annyian, mint korábban az ellenkezőjét ahányan gondolták. Pedig hidd el nekem, hogy ettől a Világ semmit nem változna. Mégis más lenne az emberek meggyőződése. 

     Ez igaz a reklámokra, a filmekben látott jelenetekre, információkra és minden olyan dologra, amire nem is gondolsz! Sajnos ezek a legmeghatározóbb tényezők a meggyőződéseink kialakulásában és ezeket nem mi irányítjuk. Itt mi a másik végén állunk a dolognak, amit mások irányítanak. 

    Október 16-án volt szerencsém megismerkedni egy illetővel, aki csak néhány hónapja jött vissza az országba és eddig külföldön élt, ahol a média világában tevékenykedett. Ő mesélte nekem, hogy higgyem el, hogy a média egész struktúrája minden pontja nagyon tudatosan van felépítve és egyetlen "ördögi kör" vagyis önfenntartó folyamat köré épül:

    Eljuttatni a társadalmat egy olyan szintre (sajnos ez nem felfelé van), ahol már igazán fogyasztóivá válnak annak, amit sugároznak és utána ott is tartani őket. Akár a drogokkal. Fel kéne ébredni! Csodálatos is lehet ez a technika, ha tudjuk, hogy hogyan használjuk a saját érdekünknek megfelelően. 

"Ha a TV-zéssel sikert lehet elérni, akkor mindenki sikeres lenne. Amíg ez nem így van, addig én biztosan nem azzal tölteném az időmet" - Pintér Péter

     És tényleg. Ha többet akarsz elérni, mint az átlag ember, akkor az biztos, hogy nem szabad ugyanazokat a dolgokat csinálnod, mint a többiek. mert annak az eredménye is az lesz. Inkább keress olyan példát, akinek az eredményeit már szívesebben tudnád magadévá és kezd el őt másolni! Vajon amíg a szabadidődben a TV előtt ülve nézed a híradót és bombáztatod magad a negatív ingerekkel, mennyi minden olyat csinálhatnál, ami tényleg a javadra válik. Vajon milyen változást érnél el így 3-5-10 év alatt? Sokan azt gondolják, (szinte nap mint nap szállok vitába ilyen emberekkel) hogy igenis szükséges tudnunk, hogy mi történik körülöttünk. Tényleg? Vajon miben lenne más, ha kimaradnál ebből egy időre? Hátrányként jelentkezne ez az életedben? Mi hátrányod származna abból, ha nem tudnál róla, hogy amerikában melyik iskolában milyen lövöldözés volt, vagy hogy ki és hol csinált újabb öngyilkos merényletet, milyen balesetek és bűntények voltak akár nálunk országon belül, stb. Lemaradnál egy csomó negatív információról. Az életedben semmilyen hátrányt nem eredményezne ez a "veszteség"! De megspórolnál egy csomó negatív ingert! Lehet akármilyen jó kedved, ha sok negatív inger ér, ez pillanatok alatt a visszájára fordul. A jó hír, hogy ez fordítva pontosan ugyanígy működik. Vajon miből származik több hasznod? A pozitív vagy a negatív meggyőződésekből? Mint már korábban átvettük, ezek határozzák meg azt, hogy hogyan látod a Világot és hogy miként éled meg az Életedet. Aki negatív meggyőződésekkel van tele, az pontosan úgy fogja tudat alatt is szűrni az infókat, pontosan úgy fogja megjeleníteni magának a környezetét és úgy éli az életét.Ez persze fordítva is igaz. Gondolj csak bele! Hogyan lehetséges az, hogy 2 ugyanazon történést 2 különböző személyiség teljesen ellentétes módon él át? A tények és a környezet ugyanaz, csak a belső szelekció és megjelenítés az, ami eltér. Mindenkinek el kell döntenie, hogy mit szeretne. Ez az első módja annak, hogy elkezdd kontrollálni a dolgokat. 

Vedd a kezedbe az életed irányítását, mert ha Te nem, majd megteszi ezt helyetted valaki más! - Anthony Robbins

    A következő fejezetben a döntések erejéről fogok írni. Hogy miként tudunk úgy döntéseket hozni, hogy az általunk kontrollálatlan tényezőket kizárjuk illetve csak azokat használjuk, amik a jó döntéseket eredményezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://life-time-success.blog.hu/api/trackback/id/tr952402703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása