A világ, ahogy Te megéled

2010.10.22. 11:23

       Ahhoz, hogy a kezedbe vedd az irányítást, fontos tisztában lenni azzal, hogy hogyan is néz ki a folyamat valójában, ahogy az Életet Te megéled. 

       A VILÁG mindenkinek a maga világát jelenti. Bármilyen jelző, a Te viszonyodat tükrözi valamilyen dologgal kapcsolatban. Itt is igaz a relativitás-elmélet. Pl.: Ha valamire azt állítod, hogy vicces, akkor tudnod kell, hogy léteznek más szemléletek is, amik szerint lehet, hogy nagyon is szomorú. Ezzel szerintem senkinek semmi újat nem mondok, csak szeretném, ha megértenéd, hogy az Életed pontosan olyan, amilyennek azt megéled, ahogyan azt magadnak megjeleníted! 

Hogyan is történik mindez:

       Naponta iszonyú sok inger, rengeteg információ ér minket. Ez a civilizáció és a technika fejlődésével mindig csak több. Az agyunk egyszerűen nem képes mindent feldolgozni. Ha ezt megpróbálná, egyszerűen lefagyna, mint bármilyen túlterhelt rendszer. Ennek kezelésére rendelkezik egyfajta természetes szelektálással, ami alapján az ingereknek csak egy részét fogja feldolgozni. Ez a folyamat az agyunk tudatalatti részében történik. Itt 3 felé válogatja le a beáramló információkat:

1. Egyszerűen továbbengedi, nem kezd vele semmit. Ezek a dolgok úgy mennek át rajtunk,     hogy semmilyen hatással nincsenek ránk.

2. Értelmezi, de nem juttatja el a tudati szintre. Ezek megmaradnak a tudatalattiban,           amik viszont már épp úgy hatnak ránk, mint a tudatos dolgok. Annyi a különbség, hogy     ezek fölött nincs kontrollunk, döntésünk, nagyrészt nem is tudunk róla, hogy vannak. 

3. Értelmezi és tudatunkra is hozza. Ezek azok az ingerek, amit meg is tapasztalunk.

       Sokan a tudatalatti szó hallatán valamilyen természetfeletti dologra gondolnak. Az csupán az agynak egy motorikus része, ami önállóan cselekszik megadott "beállításokkal" és nem igényel semmilyen utasítást vagy visszajelzést. Ha belegondolsz, a szervezetünk nagy része ilyen. Legalábbis tudatosan Te nem tudod irányítani sem a hormonjaidat, sem a szerveid működését, vagy még sorolhatnám. Persze az agyad ezen motorikus része ezt azért megteszi helyetted, de ez is mind tudat alatt folyik, vagyis tudtodon kívül. Ezt csak azért írtam le, hogy tisztába legyünk azzal, hogy nagyon is természetes dologról van szó, amikor a tudatalatti szelektálásról beszélek.

       Na de mégis milyen "beállítások" alapján működik ez az egész? Ki vagy mi programozza ezt be, hogy ne csupán véletlenszerű legyen a folyamat? Ezt most a lehető legjobban leegyszerűsítve átvesszük, mert ha ezt megérted, akkor elkezdhetjük átvenni azokat a technikákat, amikkel a kezedbe veheted az irányítást.

       Amikor még az anyaméhben fejlődsz, erre a tulajdonságra még nincs szükség. Ott az idegrendszered pontosan annak megfelelően fog kifejlődni, amilyen ingerek Téged érnek. Érkezik egy infó és az agyad egyszerűen létrehoz egy idegsejtet (neuront), egy rendszert, ami legközelebb ha ilyen hatás ér, már értelmezni tudja, párosítva egyfajta reakcióval: érzésekkel, érzetekkel, vagy más ingerekkel. Mindezt csak a tapasztalatra alapozva. És ezekhez hozzátársíthat még egy cselekvést is. (pl.: forró-elrántod, vicces-mosolyogsz)

      Ez a fajta fejlődés természetesen folytatódik a születés után is, ebbe nem megyek most jobban bele. Itt viszont már szükség lesz a szelekcióra, mert megsokszorozódnak az ingerek és olyan gyorsan nem képes az agyad fejlődni. Itt, a csecsemő korban ez még véletlen szerű. Itt most kihagynám a további fejlődési szakaszokat...ugrás a mára:

      Az életed során alakítasz ki bizonyos meggyőződéseket. Ezek fogják azt a rostát képezni, amik elsősorban meghatározzák ezt az egész folyamatot. A maradék az marad véletlenszerű! Ebből 2 nagyon fontos dolgot kell leszűrnünk:

1.   Nagyon fontos, hogy milyen ingereknek tesszük ki magunkat, mert nem                     tudhatod, hogy mik lesznek rád hatással és milyen hatást érnek el benned.

2.  Ha bármi irányítást szeretnél vállalni abban, hogy mi legyen az, ami                          elsődlegesen megmaradjon benned ezekből a környezeti hatásokból, csak egy        dolgot tehetsz:     MEGTANULOD KEZELNI A MEGGYŐZŐDÉSEIDET!

A következő részben arról fogok írni, hogy mik is alakítják bennünk a meggyőződéseket, hogy hogyan tudjuk ezt kontrollálni illetve bemutatom, hogy ez hogyan is hat az életünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://life-time-success.blog.hu/api/trackback/id/tr862390549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása