A döntés hatalma

2010.10.27. 16:42

 Ebben a részben a döntésekre fogok kitérni. Azt, hogy az Életben pontosan milyen irányba is haladunk és hogy hova is jutunk, a DÖNTÉSEINK határozzák meg. Ha a múltban egy apró döntést megváltoztatnánk, az a jelenben és a jövőben hatalmas változásokat eredményezne. Csakúgy, mint a puskával való célzás. Egy milliméter elmozdulás a csőnél több méteres különbségeket produkál a találatnál. Ezért nem árt tudomásul venni, hogy MINDEN DÖNTÉSNEK SÚLYA VAN a jövőnk tekintetében. Vajon mi különbözteti meg a sikeres embereket a nem sikeresektől? Az, hogy az életükben mikor milyen döntéseket hoztak!

A SIKER is egy FOLYAMAT EREDMÉNYE. Nem ébred senki sem egyszer csak sikerre, de nem is lehet csak úgy elkapni v.kitől az utcán, mint egy náthát. Véghez kell vinni egy bizonyos folyamatot, ahol végeredményként jelentkezik a siker. A nem megfelelő folyamat természetesen nem az elvárt eredményt fogja adni.

A folyamat maga, mindig egy döntéssel kezdődik és a további döntések lesznek azok, amik a kimenetelét határozzák meg. Ahhoz, hogy a megfelelően tudjunk dönteni, nézzük meg, hogy mik azok a tényezők, amikből ez összetevődik:

- elsőként a már jól ismert meggyőződéseink. Hogy abba a témában, ahol döntést kell hoznunk, milyen meggyőződésekkel rendelkezünk. Mint azt már tárgyaltuk, ezek nehezen irányítható tényezők és a legkevésbé sem objektívek, nem tényeken alapulnak.

- másodsorban a pillanatnyi lelkiállapotunk lesz az, ami meghatározza, hogy egy adott szituációban, abban az adott momentumban milyen döntést fogunk hozni. Ezt szerintem már mindnyájan jól ismerjük. Főleg azok szembesülhetnek ezzel nap mint nap, akiknek van gyerekük. Egy azon dologban két különböző alkalommal hangulattól függően képesek vagyunk eltérően dönteni. A gyerek meg szegény csak néz. "Most miért?" "Mert azt mondtam!" -ismerős igaz? Itt válaszolhatnánk azt is, hogy mert éppen ilyen a hangulatom, vagy hogy most ilyen pillanatnyi lelkiállapotban vagyok. Az lefedné a valóságot, de nem építi a gyerek összképét. Azért gondolom ezt mindenki belátja, hogy itt nem a meggyőződésein azok, amik ingatagok és állandóan változnak. Csupán a hangulatunk.

Ha matematikailag akarnám ezt ábrázolni, akkor így nézne ki:

DÖNTÉS = MEGGYŐZŐDÉSEK + PILLANATNYI LELKIÁLLAPOT

Egyenlet lévén: ahhoz, hogy az egyik oldalon egy kívánt változást kapjunk, a másik oldalon pontosan ugyanolyan változást kell eszközölnünk. Hát valljuk be, ez ezekkel az összetevőkkel lehetetlen rövid idő alatt. Az meg nem mindig szerencsés, ha egy-egy döntéssel napokat vagy heteket szeretnénk várni, hogy fel tudjunk rá készülni. Itt valami más megoldásra van szükség, ami kizárja a jobb oldalt, az egyéniséget és minden körülmény között a kívánt eredményt fogja adni. Ezt hívom DÖNTÉSI STRATÉGIÁNAK.

Egy megfelelő döntési stratégiával egyéniségtől, körülményektől illetve bármi nem oda illő tényezőtől mentesen folyamatosan, stabilan a megfelelő eredményt fogjuk kapni. Ebben rejlik a sikeres döntés kulcsa! A sikerhez nincs szükség született tehetségre, ha az ember képes minden körülmény között a megfelelően dönteni. Lássunk egy ilyen döntési stratégiát:

Az üzleti életben nem a lehetőségeink határozzák meg, hogy sikeresek leszünk-e, hanem az, hogy az adódó lehetőségekkel kapcsolatban hogyan döntünk. A XI. században mindig lehet jó lehetőségre akadni, csak megfelelő stratégia hiányában ezek mellett egyszerűen elmegyünk, anélkül, hogy kicsit is megvizsgálnánk őket. Hogy miért? Mert olyan azon a téren a meggyőződésünk, tele vagyunk előítélettel vagy csak a szomszéd mesélte, hogy egy ismerőse már belebukott ilyesmibe, és még sorolhatnám a végtelenségig, de nagyon kevés lenne a valós ok közötte. Hogyan készülhetünk fel az ilyen szituációkra, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelő lehetőséget? Egyszerűen vizsgáljuk meg, hogy mik lesznek azok a konkrét tények, amik ilyenkor biztosan a rendelkezésünkre fognak állni és ezek ismeretében szabjuk meg előre a mi saját feltételeinket és írjuk is le. Az írásos forma elengedhetetlen, mert nem tűr rugalmasságot. Különben könnyen abba a hibába esünk, hogy mi kezdünk formálódni a lehetőségek köré és nem szisztematikusan azokat választjuk, amik tényleg megfelelnek nekünk.

Nézzük mik azok a tények, amikre egy üzleti lehetőség kapcsán egy döntési stratégiát előre el tudunk készíteni:

1. az biztos ki fog derülni, bármiről is legyen szó, hogy mennyi pénzbe kerül elindulni vele.

2. azt is tudhatjuk, hogy milyen további költségekre számítsunk havonta. Mert kevés olyan üzlet van, ami az indulást követően azonnal legalább nullába tudja magár termelni. Van ilyen, de a többség nem az. Ezt megelőzi egy költséges időszak, amire szintén fel kell készülni, ha nem akarunk az elején elvérezni.

3. kideríthető, hogy kb. mennyi időt igényel azzal az üzlettel foglalkozni.

4. látható első átvizsgálásra, hogy milyen elsődleges reális hozamlehetőséget rejt magában az a bizonyos lehetőség.

Ez a 4 információ mindig a rendelkezésünkre fog állni, mint tény. Ezek alapján kell meghoznunk azt a döntést, hogy elkezdünk-e vele foglalkozni, vagy sem. Az erre íródott rendszert hívom BELÉPÉSI STRATÉGIÁNAK. Készítsd el MOST Te is!

1. Írd fel azt az összeget, ami a rendelkezésedre áll és amit hajlandó is vagy rászánni egy üzletre. Ez egy olyan összeg legyen, ami nem veszélyezteti az eddig felépített személyes egzisztenciádat. A cél, hogy megadd az esélyt az előrehaladásnak, de nem lehet benne a visszaesés kockázata. Pontosan úgy kell működnöd az életben, mint egy csavarnak a racsnis kulcsban. Bármilyen kiszámíthatatlanul is mozog a kulcs, a csavar mégis stabilan csak előre halad. Neked is csak és kizárólag azokkal a körülményekkel szabad foglalkoznod, amik előrefelé mozdítanak. A többit el kell engedni illetve ki kell zárni. Tehát ide az első pontba kerül ez az összeg.

2. Írd fel, hogy Neked havonta mennyi pénz áll rendelkezésedre, amit hajlandó is vagy rászánni egy üzlet költségeinek fedezésére. Itt megjegyzem, hogy mindkét pont esetében bármekkora összeg felírandó! Van olyan, akinek az elsőbe kerül több és a másodikba lehet, hogy semmi. Lehet olyan, akinek nem áll rendelkezésére még 20 ft sem, de havonta képes v.mennyit elkülöníteni. Mindenki másfajta lehetőséget fog majd ennek fejében keresni. És aki keres, az talál is!

3. Írd fel, hogy hetente hány órát tudsz és hajlandó is vagy rászánni az üzletre. Itt is fontos, hogy egy olyan szám legyen, amit mindenképp teljesíteni tudsz, mert hiába találsz mesés lehetőséget, ha több időt igényel, mint amit Te képes vagy rászánni. Az akkor lehet bármilyen jó dolog, de nem Neked! Az kudarcra van ítélve. El kell vetni és a következő után nézni.

4. Határozd meg azt a számot, hogy minimum milyen arányba kell álljon az első 2 pont által kiadott költsége az üzletnek az elsődleges hozamlehetőséggel szemben. Pl.: 1:4 v. 1:8 vagy bármi. Ez is teljesen személyre szabott kell, hogy legyen. Sokaknak egy arányszám nem mond semmit, akkor számokkal kell behelyettesíteni. Vedd alapul a fent meghatározott értékedet és kezd el a többszöröseihez viszonyítani. Egyszer el fogsz jutni egy olyan mentális küszöbhöz, ami már felkapcsol egy bizonyos biztosítékot az agyadban és az gondolod: "Hú! Na ez már remek üzletnek ígérkezik!" Pontosan ezt az érzelmi pontot keressük, mert itt leszel tényleg motivált az üzlettel kapcsolatban és ekkor fogsz beletenni tényleg 100 %-ot.

"Az embereknek vannak elvárásaik az eredményekkel kapcsolatban, de a legtöbbször abba a hibába esnek, hogy a folyamatba csak 20 %-ot tesznek bele, miközben a 100 %-hoz képest várják az eredményt." - Dr. Csernus Imre

Ilyen esetekben csupán csalódást okozunk saját magunknak, pedig pontosan olyan eredményt kaptunk, amilyet alkottunk. És felsorakoztathatunk egy sereg okot, hogy ez nekünk miért nem működik, de az egyetlen valós ok azok mi vagyunk! Erre felhoznék egy "örökzöld" példát:

 Jómagam foglalkozom tőzsdei kereskedéssel. Szerintetek hányszor találtam már magam szembe azzal a véleménnyel, hogy: "a tőzsde túl kockázatos" vagy hogy "ott csak bukni lehet", hogy ott "teljesen ki vagy szolgáltatva a körülményeknek" stb. Itt is kőkemény meggyőződésekről van szó egy olyan dologgal kapcsolatban, amiről az embereknek fogalma sincs. Aki ismeri a tőzsdét, annak soha sincs ilyen véleménye. Csak néhány dolog ezekhez a véleményekhez: 

Mondj nekem még egy olyan vállalkozást, ahol Te határozod meg szabadon, hogy mikor mennyit kockáztatsz? A legtöbbször az egész üzleteddel játszol minden döntésednél a hagyományos szektorban nem? Ennyit arról, hogy mennyire kockázatos. Hát kevésbé, mint más.

A csak bukni lehet dolgot nem részletezem. A tények az ellenkezőjét mutatják. Nem csak bukni lehet!

Hogy mennyire van kiszolgáltatva a körülményeknek a Trader? Hát annyira, hogy nem függ sem üzletkörtől, sem időtől, sem pedig helytől. Bárhonnan, ahol internet kapcsolat van, pontosan ugyanazt a lépés meg tudom tenni. Attól sem kell félni, hogy elfogynak a kuncsaftok vagy kihal a piac. Ez az egyetlen olyan szakma, ahol ez nem áll fent. Akkor mi is van kiszolgáltatva? Melyik a kockázatosabb?

Az egyetlen oka annak, hogy mégis sokan vagyonokat buknak, hogy kimaradt egy nagyon fontos lépés náluk. Nem tanulták meg a szakmát! Nem volt meg a megfelelő folyamat, nem került bele az a bizonyos 100% de mégis várták az eredményt. Hát pontosan annak az eredményét kapták, amit csinálták. a piac nem válogatott velük sem és nem is az a hibás. Na de nem megyek ebbe jobban bele, csak ezzel azt szerettem volna ábrázolni, hogy mindig a hozzáállásban keresendő a hiba és a folyamatban, amit Te magad viszel végbe, nem más. Ezért kell Neked személyre szabottan a megfelelő stratégiát elkészítened, hogy ez ne történjen meg. A belépési stratégia első 3 pontja megmutatja azt a tényt, hogy a jelen életedbe be tudod-e illeszteni az adott lehetőséget, vagy sem. A 4. pont pedig azt mutatja meg, hogy megéri-e neked üzletileg a dolog. Ha mindkettő stimmel, ne gondolkozz tovább! Neked való a dolog. Az, hogy mennyi van benne, majd csak ezután derül ki, de nem szabad feltételezésekbe kezdeni a belépés előtt. Különben nem fog más döntésed születni, mint eddig az életben. És ha jelenleg nem vagy egy sikeres üzletember, akkor cseréld le a döntéshozó rendszeredet. Ez a fajta stratégia biztosan működik. A legfontosabb záradék viszont az, ami meghatározza az egésznek az eredményét:

Minden körülmény között köteles vagy betartani a stratégiád minden pontját!

Ha ezt nem teszed, esélyed sincs, lehet bármilyen jó rendszer a kezedben. Egy döntés mindig csak akkor válik igazi döntéssé, ha rögtön követi a cselekvés is, különben csak vágy marad!

Készítsd el a saját belépési stratégiádat és figyeld a körülötted lévő lehetőségeket. Ezt a "döntéshozó szoftvert" bármelyikre ráengeded, mindig meg fogja mutatni neked a hozzád illő döntést. És bármilyenek is a meggyőződéseid, bárhogy is változik a hangulatod, ez mindig ugyanazt az eredményt produkálja majd, és képes leszel stabilan előrefelé haladni, mint a csavar a racsnis kulcsban!

A következő részben egy másikfajta stratégiát mutatok be, amivel megtalálhatjuk a megfelelő folyamatot, aminek a végén a saját célunk van és ez megmutatja nekünk mindig, hogy hol tartunk ebben a folyamatban és hogy jó irányba haladunk-e.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://life-time-success.blog.hu/api/trackback/id/tr562403205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása